Nieuwe indrukken bij een carrièreswitch

Natuuuuurlijk wil ik graag mijn ervaringen als kersverse leerkracht delen! Lekker makkelijk, een kort tekstje schrijven over hoe je leven een bocht van 180° maakt nadat je – als je een beetje bent zoals ik – impulsief besliste om van carrière te veranderen.

IMG_5067.jpg

Ik zou kunnen schrijven over met hoeveel goesting ik ‘s ochtends uit bed stap, klaar voor nog een dag ‘de wereld verbeteren’. Ik zou kunnen schrijven over hoe fantastisch het is een leerling (langzaam maar zeker) vooruitgang zien te boeken. Over hoe motiverend het is als je klas je zegt ‘Oei, gaat de bel nu al? Jammer, het was net zo leuk!’ Over hoe ik bijna moest huilen van geluk (bleiten van contentement) toen mijn leerlingen op maandag een kop koffie en een croissant hadden klaargezet voor mij – ‘We weten hoe moeilijk maandagen zijn voor u, mevrouw’.

Ik zou ook kunnen schrijven over hoe ik soms meer zenuwen heb dan mijn leerlingen: hoe zal het vandaag gaan? Zouden ze de les leuk vinden? Vinden ze mij wel leuk? Zou die ene leerling zich vandaag rustig houden of wordt het weer een strijd? Ben ik wel een goede leerkracht? Elke dag brengt nieuwe vragen.

Een nieuwe job betekent natuurlijk altijd nieuwe ervaringen, nieuwe twijfels en nieuwe leermomenten. Daarom moet ik misschien schrijven over wat ik heb geleerd. Over mezelf, over hoe ik functioneer in groep, over hoe ik me ontwikkel als leider. Ik leerde ook veel bij over anderen: over leerlingen, maar ook over collega’s en over de uitdagingen die zij proberen te overwinnen. Ik leer (nog steeds en elke dag) over hoe de leerlingen die wij begeleiden, meer zijn dan enkel een slachtoffer van hun situatie. Hoe zij buiten de lijntjes durven kleuren en kritische vragen durven stellen is inspirerend.

Ik kan over zoveel schrijven: zoveel emoties, zoveel ervaringen om te delen – te veel om op te schrijven…

Sanne werkte hiervoor in Europese Zaken, is nu leerkracht Nederlands in een Franstalige school en start binnenkort bij Teach for All.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s