Ik wil mijn leerlingen meenemen naar bouwwerven

Onderstaand artikel verscheen in Bruzz op 4 september 2019.

In Vlaanderen en Brussel wordt het gebrek aan leerkrachten ieder jaar schrijnender. Een week voor de eerste schooldag waren in Brussel nog tientallen vacatures niet ingevuld. Bovendien studeren er te weinig jonge krachten af aan de lerarenopleidingen om de tekorten op te vangen. Veel beginnende leerkrachten haken af. BRUZZ ging praten met drie enthousiastelingen die een baan in de privésector opgaven om voor de klas te staan.

Idealisme en TED-talks maakten dat ingenieur-­architect François Dekoster (36) ontslag nam en zich omschoolde tot leerkracht wiskunde. Hij geeft les aan het Institut Don Bosco in Sint-Pieters-­Woluwe en hoopt in de toekomst ook mee te denken over onderwijsbeleid. “Motivatie is alles. Als ze met driehoeksmeting de passen van Barça-­voetballers kunnen berekenen, gaat het plots wel.”

“Na mijn studies en een omzwerving in Lissabon – mijn moeder is Portugese – begon ik op een architectenkantoor in Brussel. Mijn idee was om via goede architectuur bij te dragen aan de samenleving. Maar dat viel nogal tegen.

Zo had ik plannen van een rusthuis aangepast om de afstand tussen kamer en leefruimte te verkleinen, aangezien ouderen niet altijd even goed ter been zijn. De klant dacht er echter anders over en vroeg om van de vrijgekomen ruimte een extra kamer te maken, en dus extra inkomsten te genereren.”

“Ik keek regelmatig naar TED-talks en ik merkte dat de meest interessante spreekbeurten altijd over onderwijs gingen. Dus heb ik eind 2017, op mijn 33ste, ontslag genomen en het ene boek na het andere over onderwijs verslonden. In februari solliciteerde ik als leraar wiskunde, in maart kon ik al aan de slag. Het werk heb ik gecombineerd met de opleiding bij Teach for Belgium.”

“Motivatie is alles, daar ben ik van overtuigd. Per definitie haten jongeren wiskunde. Te abstract, vinden ze, zeker in een technische school als Don Bosco. Tot ze doorhebben dat ze de driehoekpassen van FC Barcelona-voetballers kunnen berekenen met driehoeksmeting.

François_Dekoster,_leraar_wiskunde_Don_Bosco-instituut_Sint-Pieters-Woluwe_(c)_Saskia_Vanderstichele

Dan gaat het plots wel. Ik vertel nu natuurlijk het succesverhaal. Evengoed lukt het niet om iets te vinden dat motiveert. Ik kan misschien enkelen echt enthousiast maken voor wiskunde. Voor de overige leerlingen hoop ik dat ze het vak gaan waarderen.”

“Ik hoop binnenkort mijn netwerk als architect in te zetten en de leerlingen mee te nemen naar bouwwerven, zodat ze zien waar al die wiskunde voor dient in de realiteit. Architectuur heeft me ook geleerd om gestructureerd te werken, vroeger niet mijn sterkste punt. Maar leerlingen hebben nood aan een kader.”

“Ik mis wel het teamwerk van het architectenbureau. Als leerkracht sta je er meestal alleen voor. Ik zou graag meer samenwerken aan projecten bijvoorbeeld, en meer feedback krijgen.”

“Voer objectieven en evaluatiecriteria in voor de leerkrachten, en koppel daar een loonbonus aan. Wie meer verantwoordelijkheid neemt, mag meer verdienen. Nu krijgen hardwerkende beginnende leerkrachten het laagste loon, terwijl oudere leerkrachten niet noodzakelijk meer verantwoordelijkheid opnemen.”

“Op termijn zou ik graag meer impact hebben, en bijvoorbeeld binnen een vzw mee nadenken over onderwijsbeleid. Maar we zien wel hoe het loopt. Hoe dan ook is het belangrijk om in het veld te staan en te weten wat lesgeven echt allemaal inhoudt.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s