De opgedane vaardigheden als leerkracht gebruiken in een nieuwe job

Ange-Raïssa Uzanziga studeerde af met een Master Politieke Wetenschappen (VUB) en werkt momenteel als Communicatieraadgever voor de Brusselse Minister van Mobiliteit. Hoe ze daar belandde en wat Teach for Belgium hierbij voor haar betekende, lees je in dit artikel.

Ik heb altijd een grote interesse gehad in geschiedenis, de impact van politieke beslissingen en de dynamiek tussen mensen. Deze interesses, gecombineerd met mijn sociaal engagement, motiveerden me om voor Politieke Wetenschappen te kiezen. Tijdens mijn thesisjaar begon ik me af te vragen hoe ik me kon engageren en welke jobs ik hiervoor kon uitoefenen. Internationale organisaties op het Europese niveau leken me te bureaukratisch en te ver van de mensen. Ik was op zoek naar iets concreets waarbij ik rechtstreeks een impact kon maken op de samenleving. Toen ik Teach for Belgium tegenkwam, heb ik niet lang getwijfeld. De uitdaging sprak me meteen aan. Ik zag het als een kans om mezelf te ontwikkelen. Ik dacht: “Als ik dit aankan, kan ik echt alles aan.” Nadat ik afstudeerde, ben ik meteen begonnen als leerkracht in een Brusselse school via de ondersteuning van Teach for Belgium.

Toen ik vorig jaar de kans kreeg om als Communicatieraadgever te starten bij de Brusselse Minister van Mobiliteit (Elke van den Brandt), zag ik op voorhand niet hoe mijn ervaring bij Teach for Belgium me kon helpen. Toch kwam al snel de link: sociale ongelijkheid aanpakken en streven naar een meer gelijke samenleving. Teach for Belgium doet dit via het onderwijs, en als leerkracht leerde ik de leefwereld van de Brusselse jongeren beter kennen. Vandaag kan ik op een ander niveau zorgen voor meer inclusie door openbaar vervoer toegankelijker te maken. Wist je bijvoorbeeld dat fietsen vooral voor hoogopgeleiden is? Ik heb ook geleerd dat sommige plaatsen niet bereikbaar zijn voor bepaalde sociale klassen en dat de autobelastingen vooral grote effecten zullen hebben op armere inwoners. Hoe kunnen we dit allemaal inclusiever maken? Het is een mindset die ik bij Teach for Belgium verder ontwikkelde en vandaag veel kan gebruiken.

Wat ik vooral leerde via Teach for Belgium is duidelijk en inclusief communiceren. Ik kan nu vlot complexe ideeën te vertalen naar eenvoudige en heldere taal. Je kan je wel voorstellen hoe dit ook gelinkt is aan mijn verbeterde presentatieskills. Daarnaast leerde ik ook allerlei vaardigheden rond stressbestendigheid: hoe ik mezelf assertiever kan opstellen, flexibler kan omgaan met plotse veranderingen en meer veerkracht heb na een tegenslag. Ten slotte vind ik dat ik gegroeid ben in het motiveren en warm maken van mensen.

Deze vaardigheden zijn, volgens mij, niet enkel nodig in de politieke wereld. Elke organisatie en onderneming zou moeten focussen op de ontwikkeling van deze skills. Bovendien kan het geen kwaad om een goede kennis te hebben van de doelgroep waarvoor je werkt, in mijn geval de Brusselse jongeren. Ik wil ervoor zorgen dat hun mening gehoord wordt op plaatsen waar ze die niet meteen kunnen geven. Mijn ervaring als leerkracht via Teach for Belgium heeft ervoor gezorgd dat ik elke dag nadenk over de vraag “Heeft deze belissing ook positieve gevolgen voor de leerlingen die ik kende?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s