Ingenieur start carrière als leerkracht

De keuze en motivatie om leerkracht te worden zat er bij Emiel al vroeg in. Zijn leerkracht Latijn uit het middelbaar vormde een grote bron van inspiratie. Aanvankelijk wilde hij na zijn studie Bio-ingenieur deel gaan uitmaken van een educatief landbouwprogramma in het Zuiden. Niet veel later leerde hij Teach for Belgium kennen en veranderden zijn plannen.

Antwerpen dag 2 (69)

Waarom koos Emiel precies voor het programma van Teach for Belgium? Een oude studievriendin, die als interim leerkrachte in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen had gestaan, vertelde over twee Teach for Belgium leerkrachten. “Ze vertelde me over Dag en Selwin en ik werd heel nieuwsgierig. Eenmaal thuis las ik elke letter van de website. Dát was iets voor mij: werken aan gelijke onderwijskansen – ongeacht de achtergrond van de leerlingen. Ik besloot dan niet veel later ook te solliciteren, en het toeval wil nu dat ik sinds september Dag en Selwin collega’s kan noemen!”

Waarom zover wegtrekken als je ook op eigen bodem iets kan betekenen?

Teach for Belgium was een fast track waarmee Emiel de kans kreeg om zijn passies voor lesgeven te linken aan een job met impact. Teach for Belgium biedt een leiderschapsontwikkelingsprogramma aan waarin je ondersteund en gevormd wordt om vervolgens twee jaar voltijds les te geven in een secundaire school met een hoog percentage aan kwetsbare jongeren. Op deze manier wil de vzw de sociale ongelijkheden aanpakken en de deelnemers tot inspirerende leerkrachten en ‘social changemakers’ vormen.

Ik ben sinsdien – met de hulp van Teach for Belgium – sterk gegroeid, zowel in het klasmanagement als in de lesorganisatie.”  Dankzij de zomerstage en het leerproces van Teach for Belgium heeft Emiel in korte tijd doelmatige pedagogische en didactische ervaringen vergaard zoals het creëren van routine en het toepassen van activerende werkvormen. Het doel is om zo snel mogelijk een positieve impact te hebben als een leerkracht in de klas op de leerlingen.

Leerkracht zijn is een fantastische, sociale en dynamische job: geen dag is hetzelfde, elke les vormt een nieuwe uitdaging en je bent omringd door jongeren in hun beste jaren. Je leeft en beleeft, en terwijl bouw je aan de toekomst. Ga ervoor!” Wijze woorden van Emiel voor de twijfelaars onder ons!

Artikel door Lotte Lenaerts.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s