NL – Coronadagboek Zara Callebaut – De Standaard (deel 2)

Teach For Belgium leerkracht Zara Callebaut geeft Engels en Nederlands op het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut in Gent. Ze houdt op vraag van de Standaard een dagboek bij tijdens deze periode. De onderstaande artikels verschenen de afgelopen weken in de Standaard, wij zetten ze hier op een rijtje. Van journalisten Simon Grymonprez en Klaas Maenhout.

‘Moreel van leerlingen staat op laag pitje’(woensdag 29 april)

‘Toegegeven, ik had een dipje over het hele aanloop­leren’, zegt Zara Callebaut (24). ‘Op vraag van enkele leerlingen had ik een Zoom-sessie gehouden. Er waren maar vier leerlingen aanwezig, maar dat maakte niet uit. Het was heel fijn om hen terug te zien. Het was zelfs een beetje emotioneel. Ik heb gevraagd hoe het met hen ging en heb ook eens over mezelf kunnen vertellen. Hun moreel staat op een laag pitje. Ze willen naar school en zijn het beu thuis.’

‘Na die Zoom-sessie had ik het echt moeilijk’, zegt Callebaut. ‘Ik mis het fysiek in de klas staan en mijn leerlingen helpen. Ik heb het gevoel dat ik aan het falen ben en dat ik er geen vat op heb. Ik begrijp de ernst van deze gezondheidscrisis natuurlijk wel. Maar er is een enorm gemis en dat gevoel zal alleen maar groeien.’ Door het dipje zocht Callebaut naar de positieve aspecten van het aanloop­leren: ‘Bepaalde vaardigheden pikken mijn leerlingen nu versneld op, zoals het halen van een deadline.’

Via Instagram

De afgelopen dagen waren weer erg druk. ‘Vrijdag heb ik de leerlingen van mijn klas derde jaar Office en Retail, waar ik titularis van ben, opgebeld om te vragen hoe de eerste week aanloopleren is verlopen en hoelang ze bezig zijn met de taken. Bepaalde vaardigheden, zoals het halen van een deadline, pikken mijn leerlingen nu versneld op’

Met de feedback van de leerlingen ging Callebaut in het weekend aan de slag. ‘Ik weet nu dat ik veel gerichtere en individuelere taken moet geven. Vorige week had ik eigenlijk vooral algemene taken gegeven. Maar bepaalde leerlingen zijn veel te lang bezig met een taak, andere leerlingen zijn dan weer heel snel klaar.’

Niet alle leerlingen hebben feedback gegeven. ‘Er zijn helaas leerlingen die ik sinds de paasvakantie nog niet heb gehoord. Het leerkrachtenteam houdt zeer nauwgezet bij welke leerling welke taak maakt en voor welk vak. Als we zien dat leerlingen geen taken maken, bellen we de ouders op. De leerlingen, die stuur ik een aanmoedigend berichtje via Instagram.’

‘Ik ben een getrainde stalker geworden’(maandag 4 mei)

‘De aanlooplessen loopt steeds moeilijker’, zegt leerkracht Zara Callebaut (24). ‘De motivatie bij mijn leerlingen neemt af. Ik krijg steeds minder antwoord op mailtjes en sommige leerlingen zijn duidelijk moeilijker te bereiken.’

De sociale media zijn voor Callebaut een ­handige oplossing. ‘Ik ben ondertussen een ­getrainde stalker’, lacht ze. ‘Via Instagram stuur ik berichtjes dat ze hun taken moeten indienen of vraag ik waarom ze niet antwoorden.’ Ze maakte daarvoor een nieuwe account aan.

‘Je geeft uiteraard een beetje privacy weg. Voor de oudere generaties, en zelfs voor mij, was het enkele jaren geleden ondenkbaar dat je het telefoonnummer van de leerkracht had. Nu is het heel gewoon dat leerlingen me sms’en of bellen met vragen. Momenteel is daar nog geen misbruik van gemaakt.’

‘Ik heb bewust een nieuwe professionele ­account aangemaakt’, zegt Callebaut. ‘Op die ­manier bescherm ik mijn privéfoto’s. Op mijn ­publieke profiel post ik algemene informatie over deadlines, of filmpjes zoals Marc Van Ranst die een mondmasker opzet.’

Inspringen

Deze week staat er in het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut een digitale personeelsvergadering ­gepland om de heropstart te concretiseren. ‘Voorlopig ziet het er niet naar uit dat ik deze maand, of zelfs dit schooljaar, nog voor de klas zal staan’, zegt Callebaut die lesgeeft in het derde en vierde middelbaar. ‘Ik wil gerust inspringen voor oudere of zieke collega’s. Ik denk dat iedereen solidair is. Ik mis vooral het fysiek in de klas staan.’

Maar voorlopig blijft het dus bij aanloop­lessen. ‘Ik krijg ondertussen wel mooie mails: “Beste mevrouw Callebaut …” Veel leerlingen kunnen nu perfect een formele mail opstellen – ook een belangrijke vaardigheid voor leerlingen in het tso en bso. Natuurlijk staat daar soms nog een dt-fout in.’

In de mails zitten meestal foto’s met oefeningen die de leerlingen niet kunnen oplossen. ‘Velen zitten thuis opgesloten en hebben geen oudere broer of zus die hen kan helpen. Als leerkracht wil ik altijd een aanspreekpunt zijn.’

 ‘Ik krijg voortdurend hartjes’ (woensdag 6 mei)

‘Leerlingen zoeken steeds vaker contact met me op’, zegt leerkracht Zara Callebaut (24). ‘De begeleiding van leerlingen gebeurt nu veel indivi­dueler. Een meisje stuurde me via Instagram dat ze enkele ­oefeningen niet begreep. Stap voor stap heb ik haar tot de oplossing kunnen brengen. Dat ging voornamelijk via spraak­berichten, maar ook via tekst.’

Op Instagram kun je een bericht leuk vinden door er een hartje aan te geven. ‘Als leerlingen het bericht snappen, zeggen ze dat niet. Ze geven een hartje. Zo krijg ik voortdurend hartjes.’

Callebaut zoekt, net als veel leerkrachten, ook informeel contact. ‘We houden nu regelmatig groepssessies via Zoom. Daarin vragen we echt gewoon “Hoe gaat het?”. Er wordt gesproken over wat ze doen – vooral gamen en Netflix kijken – maar ook over hoe ze zich voelen en hoe vreemd het is om met een mondmasker rond te lopen.’

‘Het opmerkelijkste is dat ­deze jongeren, die vaak kwetsbaar en schoolmoe zijn, echt aangeven dat ze terug naar school willen. Ze beseffen nu wat een privilege dat is. Ik hoop dat we daar in september de vruchten van plukken.’

De mentale gezondheid van de leerlingen baart meer zorgen. ‘Een leerling met zeer depressieve gedachten kan ik nu alleen maar een sms’je sturen met de juiste adressen. Dat is soms ­lastig, want je wil veel meer doen. Tools aanreiken is nog moeilijker in het afstandsonderwijs. Nog meer dan anders stel ik me de vraag: waar stopt je verantwoordelijkheid als leerkracht?’

‘Een kortere lesdag voor het mentale welzijn’ (vrijdag 8 mei)

‘Leerlingen zullen maar zes in plaats van acht uur les per dag krijgen’, zegt leerkracht Zara Callebaut (24). Ze heeft voor het eerst een online personeelsvergadering gehad via Smartschool Live, ‘een unieke belevenis’. ‘In het zesde en zevende jaar hebben we zes klassen. Die worden nu opgesplitst in tien groepen of contactbubbels. Ze worden verspreid over het gebouw en zijn allemaal verplicht om een mondmasker te dragen.’

De school in hartje Gent heeft een beperkte en verouderde infrastructuur. ‘Op sommige plaatsen kan de anderhalve­meterregel niet nageleefd worden, dus mondmaskers zijn echt noodzakelijk.’ De leerlingen zullen voortdurend in hun klaslokaal moeten blijven. ‘Alleen de leerkrachten verwisselen van ruimte. Ze hebben ook allemaal andere pauzemomenten. Leerlingen kunnen dus een opgesloten gevoel krijgen. Om het mentaal haalbaar te maken, hebben we gekozen voor zes ­lesuren in plaats van acht.’ Ook voor leerkrachten moet dat een verschil ­maken. ‘Een mondmasker snoert echt je stem af. Het is zeer lastig om dat lang te ­dragen. Acht uur per dag is niet haalbaar.’

Na middernacht

Ondertussen gaat Callebaut door met aanloopleren. ‘Leerlingen verwachten snel antwoord als ze mij een vraag stellen – dat is de wereld waarin ze op­gegroeid zijn. Het blijven wel tieners die graag uitslapen. Voor de middag krijg ik zelden een vraag. Pas na de middag, rond halftwee, worden ze echt actief.’ Soms komen vragen of taken op vreemde uren binnen. ‘Onlangs kreeg ik om kwart voor één ’s nachts een mailtje. Ik heb de volgende ochtend ge­antwoord dat nachtrust erg belangrijk is en dat ze zich na middernacht niet meer met Engelse oefeningen moeten bezighouden.’

‘Alles dubbel ontsmetten’ (maandag 11 mei)

‘Het worden lange en intensieve dagen voor de leerkrachten die fysiek les moeten geven’, zegt Zara Callebaut (24). Ze droeg vrijdag voor het eerst zelf voor een langere periode een mondmasker. ‘Je moet je er als leerkracht mentaal overheen zetten. Heel veel respect voor de collega’s die dit zes uur zullen moeten dragen.’

Ook al wordt er maar zes in plaats van acht uur lesgegeven, alles zal heel veel tijd in beslag nemen. ‘De leerkrachten wordt aangeraden de leraarskamer te vermijden. Ze moeten zo stipt mogelijk komen – het liefst met de fiets – om hun leerlingen op te wachten. Niet te vroeg, niet te laat. Er zal geen koffie zijn in de leraarskamer en ook de koelkast wordt beter niet gebruikt. Alles wat je aanraakt, moet onmiddellijk worden ontsmet.’

In het draaiboek dat het ­lerarenteam vrijdag ontvangen heeft, staat alles stap voor stap uitgelegd. ‘We hebben smalle gangen, dus de regel is om ­uiterst rechts te houden. Leerlingen komen vanaf 8.45 uur in verschillende groepen toe. Eén poort dient als ingang, de andere als uitgang.’

Handschoenen verplicht

Voor de zesde- en zevendejaars wordt het ongetwijfeld een vreemde laatste maand. ‘De opleiding haarzorg moet opnieuw op poppen oefenen. Ze moeten ook hun materiaal na elke les zelf ontsmetten. Daarna komt de poetsdienst nog eens alles ontsmetten. Ook bij de studenten business and support wordt ­alles dubbel ontsmet.’ De grootste aanpassing is er voor de studenten in de opleiding logistiek assistent, die later aan de slag gaan in woonzorgcentra of ­ziekenhuizen. ‘Bij hen worden ook handschoenen verplicht.’

‘Het is niet de bedoeling dat we de leerlingen voortdurend controleren en berispen’, ­benadrukt Callebaut. ‘We zijn met volwassenen aan het werk, en vermoeden dat ze zelf ­beseffen hoe ernstig de situatie is. Leerlingen die op school eten, mogen niet samenzitten. Daar kan het ondersteunende personeel een rol in spelen.’ ­Veel tijd hebben de leerlingen wel niet over de middag. ‘De middagpauze is verkort tot een halfuur.’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s